Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες
Φρούτα, λαχανικά,και δημητριακά ολικής άλεσης

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τροφές πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης των φυτικών ινών δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση της απορρόφησης του διαιτητικού λίπους, αλλά και στην αύξηση της αίσθησης του κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα τροφής. Επιπλέον, καθυστερούν την απορρόφηση των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα τρόφιμα χωρίς να προκαλούν την απότομη αυξομείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και τη έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, συντελώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να προτιμάται η κατανάλωση ολικής άλεσης και όχι επεξεργασμένων δημητριακών (δημητριακά πρωινού, ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι).

Ο ρόλος των φυτικών ινών στην ομαλή λειτουργία του εντέρου


Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Λιγότερο γνωστό είναι ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

«Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή δεν είναι επαρκής», σημειώνει ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων.

«Για το λόγο αυτό ένα διατροφικό συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών, που περιέχει γλυκομαννάνη συνιστάται, καθώς μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες».

Η γλυκομαννάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (100-200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες. Όταν λαμβάνεται τακτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου διατηρώντας το «τακτικό» κάθε μέρα, μειώνοντας πολλές φορές την ανάγκη για χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι οδηγεί σε μια σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, που συνοδεύουν συχνά τη δυσκοιλιότητα.

Η επιπρόσθετη πρεβιοτική δράση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας.

Η προτεινόμενη καθημερινή πρόσληψη σε φυτικές ίνες είναι 15 - 25γρ. Δυστυχώς η συνηθισμένη πρόσληψη που παρατηρείται είναι 7-15γρ. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών - άνω των 18γρ -καθημερινά.

Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, επώδυνων κενώσεων, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, γενικών πεπτικών προβλημάτων, αιμορροΐδων, κιρσών, φλεβίτιδας, θρόμβωσης, ραγάδων και καθυστέρησης του αισθήματος κορεσμού και παχυσαρκίας.

Ο ρόλος των διαλυτών φυτικών ινών στη διατήρηση της καλής εντερικής λειτουργίας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας ήταν το αντικείμενο του 5ου Συμποσίου Γενικής Ιατρικής, που έγινε στο Λουτράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου