Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Υγιεια με Φρούτα και Λαχανικά.

Υγιεια με Φρούτα και Λαχανικά.

Ένας από τους πιο εύκολους και εύγευστους τρόπους για να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή είναι να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυσικά και υγιεινά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες καθώς και φυτοχημικά στοιχεία όπως βήτα-καροτίνη. Τα περισσότερα περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες έτσι ώστε να μπορείτε να καταναλώνετε όσες ποσότητες επιθυμείτε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας.
Σαν χρήσιμη συμβουλή, συνίσταται να καταναλώνετε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων μπορείτε.
Όσο παράξενο κι να φανεί, το εξωτερικό χρώμα αποτελεί μια καλή ένδειξη για τα συστατικά που περιέχει στο εσωτερικό του το φρούτο ή το λαχανικό καθώς τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τύπους βιταμινών και μετάλλων που σας βοηθούν να διατηρείστε υγιείς με ξεχωριστούς τρόπους.

Πόσο είναι μία μερίδα;

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για τον κανόνα των ‘5 την ημέρα’ που ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά. Με την καθημερινή κατανάλωση πέντε διαφορετικών μερίδων φρούτων και/ή λαχανικών, είναι βέβαιο ότι θα λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες όλων των ωφέλιμων για την υγεία βιταμινών και τις ευεργετικές τους ιδιότητες που έχετε ανάγκη.

Όμως πόσο είναι μια τυπική μερίδα; Μερικά φύλλα από μαρούλι ή μερικές φέτες αγγουριού προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη ως μία μερίδα από μόνα τους, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι η μερίδα δεν είναι αναγκαίο να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζετε.

Παρακάτω παρατίθεται ένας πρόχειρος οδηγός για τη μέση ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μερίδα των πιο γνωστών φρούτων και λαχανικών:

*Λαχανικά, ωμά, μαγειρεμένα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα 1/2 φλιτζάνι, περίπου 80g
*Σαλάτα- 1 φλιτζάνι
*Φρούτο μεσαίου μεγέθους π.χ. μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, αχλάδι - 1 φρούτο
*Φρούτο μεγάλου μεγέθους π.χ. πεπόνι, ανανάς - 1 μεγάλη φέτα, περίπου 100g
*Μικρό φρούτο π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, μανταρίνια - 2 φρούτα
*Βατόμουρα, φράουλες, σταφύλια - 1 γεμάτο φλιτζάνι, περίπου 100g
*Φρουτοσαλάτα, φρέσκα φρούτα ή φρούτα κονσέρβας - 2-3 κουταλιές της σούπας
*Αποξηραμένα φρούτα, π.χ. σταφύλια - 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας
*Χυμός φρούτων ή λαχανικών- 1 ποτήρι (150mls)
*2 κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα φασολάκια ή όσπρια π.χ. φακές

Τα φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην εκπλήρωση του στόχου ‘5 την Ημέρα’. Όπως επίσης και η κατανάλωση 100% φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών. (Αν και ο χυμός λαμβάνεται υπόψη ως μία μερίδα την ημέρα όση ποσότητα και αν καταναλώσετε).
Φρούτα και λαχανικά «πολεμούν» χρόνιες νόσους   

Πέντε φρούτα και λαχανικά ημερησίως δρουν ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 28% στις γυναίκες και μέχρι 46% στους άνδρες.

Παράλληλα κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 4% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6%. Ως μερίδα διατροφικής ισορροπίας ορίζεται η ποσότητα φρούτων που περιέχεται σε ένα ποτήρι 200 ml, ένα ποτήρι με 100% φυσικό χυμό, ένα φρούτο μετρίου μεγέθους ή ένα μικρό μπωλ με σαλάτα.

Η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου