Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η βιταμίνη Α

        Η βιταμίνη Α
Βιταμίνη Α (ρετινόλη)
Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και βοηθάει στην διατήρηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού και επομένως της όρασης. Συμμετέχει στην δημιουργία νέων κυττάρων και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες δρα προστατευτικά απέναντι στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και σκληράδα στο δέρμα, και παρουσιάζονται προβλήματα στην όραση. Η βιταμίνη Α καταστρέφεται όταν βρεθεί σε φως ή αέρα ή όταν εκτεθεί σε θερμότητα.
Πού βρίσκεται: 
Γάλα, κρόκος αυγού, βούτυρο, συκώτι, λαχανικά και φρούτα με έντονο κίτρινο/ πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια) Βερίκοκα, Σπαράγγια (μαγειρεμένα),Μπρόκολο,Πιπεριές, Καρότα, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Μάγκος,Παπάγιες, Κολοκύθες,καθώς και σε μαργαρίνες και χυμούς φρούτων
*Τα καρότα είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου