Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Τα οφέλη των πρωτεϊνών

    Τα οφέλη των πρωτεϊνών                          

Οι πρωτεϊνες αποτελούν βασικό συστατικό για την κυτταρική λειτουργία, αφού αποτελούν το «δομικό» υλικό ενός ζωντανού οργανισμού, «χτίζοντας» νέα κύτταρα, είναι απαραίτητα για την υγεία και ανάπτυξη. Aρα, χρειαζόμαστε μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, μέσω της διατροφής μας, για καλή υγεία και ευεξία.

Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν οι πρωτεϊνες:
Αποτελούν δομικό υλικό για τα οστά, τους μυς, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα.
Είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενζύμων, ορμονών, αντισωμάτων και άλλων χημικών στο σώμα μας, τα οποία ευθύνονται για τον καλό μεταβολισμό και άλλες φυσιολογικές διαδικασίες.
Χρησιμοποιούνται στην ενδυνάμωση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την επανόρθωση και μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.
Βοηθούν στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.
Συμμετέχουν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως το να κινούμε τα χέρια και τα πόδια μας.
Πρωτεϊνες του αίματος όπως η αλβουμίνη και η γλοβουλίνη, διατηρούν την ισορροπία στα σωματικά υγρά. Γι’ αυτό και οι έλλειψή τους ευθύνεται για οίδημα.

Σε παιδιά με έλλειψη πρόσληψης πρωτεϊνών, παρουσιάζεται μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια μαλλιών, μείωση ικανότητας πέψης, ζημιές στο ήπαρ και ανίσχυρο ανοσοποιητικό.

Αν και οι πρωτεϊνες είναι απαραίτητες για την συνολική εικόνα της υγείας μας, η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με προβλήματα σε συκώτι και νεφρά. Αν είναι δε από ζωικές πηγές, τότε κινδυνεύουν επίσης, από υψηλή χοληστερίνη.

Γι’ αυτό, χρειάζεται η κατανάλωση πρωτεϊνών με "σωστό" μέτρο. Όχι περισσότερες, ούτε λιγότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου