Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Καρότο

           Καρότο: Το αναζωογονητικό
                                                                                                                                
Το «ταπεινό» καρότο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β και C, καθώς επίσης και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Η τακτική κατανάλωση καρότων αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή, ειδικά για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, όσους υποφέρουν από στρες και όσους αναρρώνουν από κάποια ασθένεια. Το καρότο προάγει την ανάπτυξη και την ενεργητικότητα των παιδιών και των εφήβων, και τους βοηθά να χτίσουν γερό οργανισμό με υγιείς ιστούς και όμορφο δέρμα. Ο σίδηρος που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα της αιμογλοβίνης και καταπολεμά την αναιμία, ενώ η βήτα - καροτίνη βελτιώνει την όραση και γενικά φροντίζει τα μάτια. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η βήτα - καροτίνη μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, και ιδιαίτερα εκείνων στους πνεύμονες και στο πάγκρεας που οφείλονται στο κάπνισμα.



Το καρότο πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Αφγανιστάν και την Εγγύς Ανατολή και ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, αναφέρεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως τονωτικό για το στομάχι και αργότερα, από το Γαληνό, ως θεραπεία για τον τυμπανισμό. Στην Κρήτη, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι σπόροι του καρότου χρησιμοποιήθηκαν για τον περίφημο τότε «Μιθριδάτη», που προστάτευε από την επίδραση κάθε είδους δηλητηρίου. Τη δεκαετία του 1960, Ρώσοι επιστήμονες απόσταξαν και απομόνωσαν μια ουσία, που ονόμασαν Daucarine, η οποία έδειξε πως είχε την ικανότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα στην περιοχή του κεφαλιού, όπως επίσης και να προστατεύει από τις αρτηριακές και τις καρδιακές παθήσεις. Στη Ρωσία συνιστούν φρέσκο χυμό καρότου με μέλι και λίγο νερό για τη θεραπεία του κρυώματος και του βήχα.

Φημισμένο για τις χωνευτικές του ιδιότητες, το καρότο δίκαια ονομαζόταν «ο καλύτερος φίλος του εντέρου». Σε χυμούς και σούπες, ρυθμίζει την δραστηριότητα των εντέρων και προάγει την ομαλή τους λειτουργία, καταπολεμώντας έτσι την δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Καταπραΰνει τις βλεννώδεις μεμβράνες ολόκληρου του πεπτικού συστήματος και μειώνει τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Απλή καροτόσουπα μπορεί να δίνεται στα νήπια για την αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας και των πεπτικών προβλημάτων. Η δίαιτα με χυμό καρότου είναι γνωστή καθαριστική αγωγή για το συκώτι και στη Γαλλία τα καρότα αποτελούσαν μια διαδεδομένη θεραπεία για τις παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης. Ένα ποτήρι καροτοχυμού μισή ώρα πριν το πρωινό βοηθά στην αποβολή των σκουληκιών και αποτελεί άριστο μέσο για την αντιμετώπιση των νηματοσκωλήκων στα παιδιά.

                                  Θεραπευτικές ιδιότητες
•Το καρότο ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την έκκριση των πεπτικών υγρών. Είναι καλή θεραπεία για τον τυμπανισμό, τους κολικούς, την κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις μολύνσεις του εντέρου και τα πεπτικά έλκη.
•Οι διουρητικές ιδιότητες του καρότου ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών και την κυστίτιδα. Είναι αποτοξινωτικό και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του εκζέματος και της ακμής. Επίσης, βοηθά στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.
•Η αποχρεμπτική του δράση βοηθά στην ρευστοποίηση και αποβολή της βλέννας από τους πνεύμονες, σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας και άσθματος.
•Οι αντισηπτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων από βακτήρια και ιούς, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και οι παιδικές αρρώστιες (ιλαρά, ανεμοβλογιά).
•Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό.
•Η κατανάλωση 1 - 2 καρότων καθημερινά μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% και βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών και αρτηριακών παθήσεων.
ΠΗΓΗ: healing drinks  - Anne McIntyre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου