Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι Βιταμίνες

       Οι Βιταμίνες 

Βιταμίνες... Τι είναι αλήθεια οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως την πέψη της τροφής, την καταπολέμηση μολύνσεων, την παραγωγή νέων κυττάρων κ.ά.
Οι βιταμίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και, κατά συνέπεια, την υγεία μας.


Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές.
Οι βιταμίνες Α, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές και για ν’ απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα χρειάζονται κάποια ποσότητα λίπους και χημικών στοιχείων. Οι βιταμίνες αυτής της κατηγορίας αποθηκεύονται στο συκώτι.
 Οι βιταμίνες Β και C είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, αλλά αποβάλλονται με τα ούρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά.
                        Γενικα περι Βιταμινων

Οι βιταμίνες δεν ανοίγουν την όρεξη και δεν παχαίνουν, αλλά λειτουργούν στον οργανισμό σαν «βιορυθμιστές», ρυθμίζοντας τις ανάγκες του σε λίπος.


• Οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε βιταμίνες ποικίλλουν.
Μερικοί οργανισμοί έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες, όπως οι καπνιστές, οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι κ.ά.
Ομως η ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών, χωρίς την έγκριση ειδικού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.
• Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή και το στρες, αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες.
Ο οργανισμός χρειάζεται αυξημένες ποσότητες βιταμινών για ν’ αντεπεξέλθει στις διάφορες επιδράσεις βλαβερών ουσιών που εισέρχονται σ’ αυτόν, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κακής διατροφής. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες εξαντλεί μεγάλα αποθέματα βιταμινών από τον οργανισμό.

Οι συνθετικές βιταμίνες, που παρασκευάζονται σε εργαστήρια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς ιατρική γνωμάτευση, οδηγούν τον οργανισμό σε καταστάσεις υπερβιταμίνωσης. Αντίθετα, οι φυσικές βιταμίνες, που προέρχονται από προϊόντα της φύσης, δεν οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ακίνδυνες και μεγαλύτερης αξίας.
• Η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν φυσικές βιταμίνες, προκαλεί αβιταμινώσεις και οδηγεί σε διάφορες ασθένειες.
Η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή μας και η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών, όπως κονσέρβες, παστά, καπνιστά κ.λπ., μας οδηγεί σε καταστάσεις αβιταμίνωσης και στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Η ποσότητα των βιταμινών, που βρίσκεται στα φρούτα και λαχανικά, ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, τις συνθήκες ανάπτυξης και τη φρεσκάδα τους.
• Οι περισσότερες βιταμίνες είναι μεταβλητές, ευαίσθητες και καταστρέφονται κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Συχνά κάποιες φυσικές τροφές πριν τις καταναλώσουμε έχουν ήδη χάσει μέρος ή και όλες τις βιταμίνες τους λόγω κακών συνθηκών συντήρησης, θερμοκρασίας, αερισμού, τρόπου μαγειρέματος κ.λπ.

• Τα αντιβιοτικά, τα καθαρτικά και το αντισυλληπτικό χάπι, επηρεάζουν την ισορροπία των βιταμινών στον οργανισμό.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, ενώ οι A, D, E και Κ, που είναι βιταμίνες λιποδιαλυτές, από τα καθαρτικά. Το αντισυλληπτικό χάπι επηρεάζει τις βιταμίνες Β2, Β6, Β12, C και φολικό οξύ.

• Οι βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε θεωρούνται οι «βιταμίνες της ομορφιάς».
Οι βιταμίνες A, B, C, D και Ε δρουν εντυπωσιακά στη βελτίωση της υγείας, αλλά και της ομορφιάς.
Βιταμίνη Α: για όμορφα μαλλιά, μάτια και καθαρή επιδερμίδα.
Βιταμίνη Β: καθυστερεί το άσπρισμα των μαλλιών.
Βιταμίνη C: για σφιχτό δέρμα, υγιή μαλλιά, μάτια και δόντια.
Βιταμίνη D: σε συνδυασμό με ασβέστιο και φώσφορο: για γερά κόκαλα, νύχια και δόντια.
Βιταμίνη Ε: εξαλείφει τις ρυτίδες, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τις ραβδώσεις. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του δέρματος.

Ο μεταβολισμός

10 απλά μυστικά για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας


Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος η να διατηρήσετε το κομψό σας σώμα η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι μια πολύ καλή ιδέα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσετε στο μεταβολισμό σας μια επιπλέον ώθηση και όπου το φαγητό μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα από αυτούς τους παράγοντες.
\
Η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει ότι το σώμα σας καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, αν ο μεταβολισμός σας είναι υψηλός, το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και όταν δεν εργάζεστε σκληρά ή δεν κάνετε γυμναστική. Ένας υποτονικός μεταβολισμός μπορεί να είναι η αιτία για να ξεκινήσετε να παίρνετε βάρος επειδή καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τι καίει το σώμα σας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 τρόπους για να δώσετε ώθηση στο μεταβολισμό σας και να κάψετε το λίπος γρηγορότερα:

1. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει το πρωινό ένα καλό πρωινό είναι ο σπινθήρας που χρειάζεται ο μεταβολισμός σας για να ξεκινήσει. Ένα πρωινό με 250 θερμίδες φτάνει για να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας το πρωί.
2. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσουν το μεταβολισμό σας είναι να προσθέσετε τα μπαχαρικά στο φαγητό σας. Η κανέλα, π.χ.  είναι ένα μπαχαρικό που αυξάνει το μεταβολισμό κατά 20 φορές και το μόνο που έχετε να κάνετε καταναλώσετε από 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως!
3. Όταν σχεδιάζετε τα γεύματα σας πάντα να προσθέσετε στην διατροφή σας ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από βιταμίνη C, αλλά αν προσθέσετε 500mg την ημέρα στην διατροφή σας μπορεί να κάψετε έως και 39% περισσότερο λίπος όταν ασκήστε. Μην πάρετε πάρα πολύ βιταμίνη C, επειδή τη στιγμή που θα φτάσετε τα 2.000mg, ξεκινάνε να εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
4. 'Aλλος τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό είναι να προσέχετε τι πίνετε. Η προσθήκη πάγου σε ένα ποτό κάνει το σώμα σας να δουλεύει πιο γρήγορα επειδή θα πρέπει να ζεστάνει το στομάχι σας, αυξάνοντας έτσι το μεταβολισμό σας. Επίσης, η πρόσληψη καφεΐνης, μέσο του καφέ ή του τσάι, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα της καρδιάς σας και του μεταβολισμού σας στην συνέχεια.
5. Το που τρώτε έχει την ίδια σημασία με το τι τρώτε. Όταν παίρνετε το πρωινό σας δοκιμάστε να είστε κοντά σε κάποιο παράθυρο, ώστε να απορροφήσετε κάποιες ακτίνες του ήλιου. Το έντονο φως αυξάνει το μεταβολισμό σας και σας βοηθά επίσης στην αύξηση των οστών και της μυϊκής δύναμης.
6. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό χρώμιο με την διατροφή σας. Το Χρώμιο, το οποίο βρίσκεται στις ντομάτες και σε συμπληρώματα διατροφής, βοηθάει το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες και να ενισχύει το κάψιμο του λίπους. Τροφές που περιέχουν αρκετό Χρώμιο είναι το κρέας, τα αβγά, οι πράσινες πιπεριές, τα μήλα, οι μπανάνες και το σπανάκι. 120mcg καθημερινά είναι αρκετά για το οργανισμό σας να αυξήσει το μεταβολισμό.
7. Αν θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε για την άμεση αύξηση του μεταβολισμού σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που τρώτε, βοηθάτε στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να ας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να κρατήσετε το υγιεινό βάρος.
8. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα διεγείρει σημαντικά τον μεταβολισμό μεσω της Ρεζβερατρόλης που περιέχει και η οποία θεωρείται ως το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό.
9. Προσθέστε την ήπια άσκηση στη ζωή σας, διότι ο μεταβολισμός σε άτομα που περνούν τη ζωή τους καθήμενα δεν λειτουργεί και απλά κοιμάται μαζί τους.
10. Πίνετε 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα βοηθούν στην σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του Μεταβολισμού. Μην ξεχνάτε πως περίπου το 70% του σώματος αποτελείται από νερό
Πηγή: newsit.gr

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Θιβετανικές ασκήσεις

   Γνωριμία με τις 5 Θιβετανικές ασάνες

Οι Πέντε Θιβετανικές Ασάνες αποτελούν ένα δυναμικό, προχωρημένο πρόγραμμα ασκήσεων yoga που συνδράμει στην καθολική ενδυνάμωση του σώματος, αυξάνοντας δραστικά τη φυσική ευλυγισία και δύναμη, καθώς και τη διανοητική οξύτητα. Με τόπο προέλευσης τα Ιμαλάια, οι πέντε αυτές ασάνες- γνωστές και έως «οι πέντε τελετές της ανανέωσης»- έφθασαν στη Δύση μέσω ενός αξιωματικού του Βρετανικού στρατού, που τις διδάχθηκε επισταμένα σε ένα μοναστήρι θιβετιανών λάμα
Η Θιβετανικη Γιόγκα αποτελείται από 5 απλες, αρχαίες, αναζωογονητικες μεθόδους.
Τα πλεονεκτήματα των ασκησεων δεν είναι μόνο ενα ή δύο, αλλά πολλα, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας και της ζωντάνιας - γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ακονίζει το μυαλό, βοηθάει να γίνει ο ασκουμενος πιο ήρεμος και υπομονετικός, να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία. Και το θετικό σημείο είναι ότι μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε.


Άσκηση  1

Άσκηση  2

Άσκηση  3

Άσκηση  4

Άσκηση  5
 

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Μαύρη σοκολάτα και για το συκώτι

Μαύρη σοκολάτα και για το συκώτι
16 Απριλίου 2010         

 Μία δόση μαύρης σοκολάτας ίσως συνταγογραφούν στο μέλλον οι ειδικοί σε ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος, καθώς ο γλυκός «πειρασμός» λειτουργεί αποτελεσματικά στη νόσο, εκτιμούν ισπανοί ερευνητές. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τη συνηθισμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο ήπαρ μετά τα γεύματα, η οποία στην περίπτωση των ασθενών με κίρρωση του ήπατος μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα ή να οδηγήσει ακόμη και σε ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.

Για τη «θαυματουργή» αυτή δράση της μαύρης σοκολάτας φαίνεται πως ευθύνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχει το κακάο, γνωστές και ως φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα χημικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στην εξομάλυνση των μυϊκών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, επιτυγχάνοντας έτσι τη χαλάρωση και την διεύρυνσή τους.

Κίρρωση του ήπατος ονομάζεται η ανεπανόρθωτη βλάβη της δομής και της σύστασης του ήπατος. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι ιοί της ηπατίτιδας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ασθενείς με κίρρωση του ήπατος, οι οποίοι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει ένα γεύμα που περιελάμβανε λίγη μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο, εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο ήπαρ, ή αλλιώς πυλαία υπέρταση, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει λευκή σοκολάτα.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και της (χαμηλής) πυλαίας υπέρτασης, ενώ παράλληλα μας δίνει νέες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με κίρρωση του ήπατος», σχολιάζει ο δρ. Μαρκ Θουρζ από το Imperial College του Λονδίνου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος, που διεξάγεται στη Βιέννη.




Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παντζάρι Φαρμακο για την πίεση

Ο Χυμός παντζαριου και τα οφέλη του
Φαρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια καθημερινή χρηση χυμου παντζαριων μπορεί να κάνει θαύματα για την υπέρταση και πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, λένε οι ερευνητές στο Barts και το London School of Medicine.

Η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Amrita Ahluwalia του William Harvey Research Institute στο Barts και το London School of Medicine, και ο καθηγητής Μπεν Βενιαμίν της Χερσονήσου Ιατρική Σχολή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση μόλις 500ml του χυμού τεύτλων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ένα σημαντικό επίπεδο.

Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι η πρόσληψη των διατροφικών νιτρικών στο χυμό παντζάρι, ακριβώς όπως και στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Διαπιστώθηκε σε υγιείς εθελοντές ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μόλις 1 ώρα από κατάποση χυμού τεύτλων, με μεγαλυτερη πτώση να εμφανίζεται 3-4 ώρες μετά την κατάποση. Στην πραγματικότητα, σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση υπηρχε μέχρι έως και 24 ώρες μετά την κατάποση.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριων, ή η κατανάλωση άλλων πλούσια σε νιτρικα, λαχανικά, μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος να διατηρηθεί ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Heart Association.

Στιφάδο των χορτοφάγων

Στιφάδο των χορτοφάγων   
Yλικα (για 4 άτομα)
1 κιλό κολοκυθάκια
1/2 κιλό κρεμμυδάκια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ξίδι
1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
2 δαφνόφυλλα
πιπέρι
Εκτελεση
Kόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κάθετα. Kαθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Πολτοποιούμε το σκόρδο. Στο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Tα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και 2 φλιτζάνια νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και πριν κατεβάσουμε το φαγητό ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
Πηγη. Περ.Vita.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Χυμος Αγγούρι για υγιές δέρμα και μαλλιά

Χυμος Αγγούρι για υγιές δέρμα και μαλλιά


Σύμφωνα με πηγές της υγείας ο χυμός απο αγγούρι είναι ευεργετικος τόσο για το δέρμα οσο και τα μαλλιά.

Το Αγγούρι είναι πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα ορυκτό που ενισχύει συνδετικους ιστών, όπως οι τένοντες, οι μυς, οι χόνδροι, τα οστά και τους συνδέσμους. Έχει επίσης αναφερθεί ότι το διοξείδιο του πυριτίου είναι καλό για την τριχοφυΐα, τη χροιά, την ελαστικότητα του δέρματος, και τα νύχια.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα αγγούρια με τη φλουδα τους γιατί αν τα ξεφλουδισετε θα χάσετε πολλά από τα στοιχεια που βρισκονται περισσια στη φλουδα,οπως το πυριτιο.

Ο Χυμος Αγγουριου βοηθα στην απώλεια βάρους

Μισό ποτήρι χυμό αγγουριού και μία μερίδα φρέσκια σαλάτα λαχανικών (καρότο, μαρούλι, σπανάκι με λιγο δυοσμο και κορίανδρο), μπορεί να μειώσει τη ημερήσιες θερμίδες, και βοηθα συνεπως στην απωλεια του βαρους.


Η ιδανική συνταγή χυμου αγγουριού

Συστατικά

• 1 αγγούρι
• 1 μικρή σκελίδα σκόρδο και μεσαίου
• 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
• Δύο ή τρία φύλλα μέντας (προαιρετικά)
• 1 μικρό κομμάτι του γαρίφαλου
• 1 κουταλιά μέλι
• Λίγα κομμάτια θρυμματισμένο πάγο
Εκτελεση
Αυτή η συνταγή είναι απλή και γρήγορη,και ειναι για δύο ατομα.
Απλά πλύνετε το αγγούρι και το κόβετε σε κομμάτια.
Ξύστε ελαφρά την επιδερμίδα του τζίντζερ,κοψτε το σε κομμάτια.
Ριξτε τα ολα στο μίξερ με ένα μικρό κομμάτι του γαρίφαλου, τζίντζερ και φύλλα μέντας.
Σερβίρετε σε ψηλα ποτήρια με παγάκια.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό του παρόντος χυμού καθισταται επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατώσει το σώμα σας και να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Υγιεια με Φρούτα και Λαχανικά.

Υγιεια με Φρούτα και Λαχανικά.

Ένας από τους πιο εύκολους και εύγευστους τρόπους για να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή είναι να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυσικά και υγιεινά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες καθώς και φυτοχημικά στοιχεία όπως βήτα-καροτίνη. Τα περισσότερα περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες έτσι ώστε να μπορείτε να καταναλώνετε όσες ποσότητες επιθυμείτε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας.
Σαν χρήσιμη συμβουλή, συνίσταται να καταναλώνετε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων μπορείτε.
Όσο παράξενο κι να φανεί, το εξωτερικό χρώμα αποτελεί μια καλή ένδειξη για τα συστατικά που περιέχει στο εσωτερικό του το φρούτο ή το λαχανικό καθώς τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τύπους βιταμινών και μετάλλων που σας βοηθούν να διατηρείστε υγιείς με ξεχωριστούς τρόπους.

Πόσο είναι μία μερίδα;

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για τον κανόνα των ‘5 την ημέρα’ που ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά. Με την καθημερινή κατανάλωση πέντε διαφορετικών μερίδων φρούτων και/ή λαχανικών, είναι βέβαιο ότι θα λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες όλων των ωφέλιμων για την υγεία βιταμινών και τις ευεργετικές τους ιδιότητες που έχετε ανάγκη.

Όμως πόσο είναι μια τυπική μερίδα; Μερικά φύλλα από μαρούλι ή μερικές φέτες αγγουριού προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη ως μία μερίδα από μόνα τους, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι η μερίδα δεν είναι αναγκαίο να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζετε.

Παρακάτω παρατίθεται ένας πρόχειρος οδηγός για τη μέση ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μερίδα των πιο γνωστών φρούτων και λαχανικών:

*Λαχανικά, ωμά, μαγειρεμένα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα 1/2 φλιτζάνι, περίπου 80g
*Σαλάτα- 1 φλιτζάνι
*Φρούτο μεσαίου μεγέθους π.χ. μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, αχλάδι - 1 φρούτο
*Φρούτο μεγάλου μεγέθους π.χ. πεπόνι, ανανάς - 1 μεγάλη φέτα, περίπου 100g
*Μικρό φρούτο π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, μανταρίνια - 2 φρούτα
*Βατόμουρα, φράουλες, σταφύλια - 1 γεμάτο φλιτζάνι, περίπου 100g
*Φρουτοσαλάτα, φρέσκα φρούτα ή φρούτα κονσέρβας - 2-3 κουταλιές της σούπας
*Αποξηραμένα φρούτα, π.χ. σταφύλια - 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας
*Χυμός φρούτων ή λαχανικών- 1 ποτήρι (150mls)
*2 κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα φασολάκια ή όσπρια π.χ. φακές

Τα φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην εκπλήρωση του στόχου ‘5 την Ημέρα’. Όπως επίσης και η κατανάλωση 100% φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών. (Αν και ο χυμός λαμβάνεται υπόψη ως μία μερίδα την ημέρα όση ποσότητα και αν καταναλώσετε).
Φρούτα και λαχανικά «πολεμούν» χρόνιες νόσους   

Πέντε φρούτα και λαχανικά ημερησίως δρουν ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 28% στις γυναίκες και μέχρι 46% στους άνδρες.

Παράλληλα κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 4% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6%. Ως μερίδα διατροφικής ισορροπίας ορίζεται η ποσότητα φρούτων που περιέχεται σε ένα ποτήρι 200 ml, ένα ποτήρι με 100% φυσικό χυμό, ένα φρούτο μετρίου μεγέθους ή ένα μικρό μπωλ με σαλάτα.

Η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες
Φρούτα, λαχανικά,και δημητριακά ολικής άλεσης

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τροφές πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης των φυτικών ινών δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση της απορρόφησης του διαιτητικού λίπους, αλλά και στην αύξηση της αίσθησης του κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα τροφής. Επιπλέον, καθυστερούν την απορρόφηση των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα τρόφιμα χωρίς να προκαλούν την απότομη αυξομείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και τη έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, συντελώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να προτιμάται η κατανάλωση ολικής άλεσης και όχι επεξεργασμένων δημητριακών (δημητριακά πρωινού, ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι).

Ο ρόλος των φυτικών ινών στην ομαλή λειτουργία του εντέρου


Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Λιγότερο γνωστό είναι ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

«Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή δεν είναι επαρκής», σημειώνει ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων.

«Για το λόγο αυτό ένα διατροφικό συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών, που περιέχει γλυκομαννάνη συνιστάται, καθώς μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες».

Η γλυκομαννάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (100-200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες. Όταν λαμβάνεται τακτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου διατηρώντας το «τακτικό» κάθε μέρα, μειώνοντας πολλές φορές την ανάγκη για χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι οδηγεί σε μια σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, που συνοδεύουν συχνά τη δυσκοιλιότητα.

Η επιπρόσθετη πρεβιοτική δράση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας.

Η προτεινόμενη καθημερινή πρόσληψη σε φυτικές ίνες είναι 15 - 25γρ. Δυστυχώς η συνηθισμένη πρόσληψη που παρατηρείται είναι 7-15γρ. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών - άνω των 18γρ -καθημερινά.

Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, επώδυνων κενώσεων, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, γενικών πεπτικών προβλημάτων, αιμορροΐδων, κιρσών, φλεβίτιδας, θρόμβωσης, ραγάδων και καθυστέρησης του αισθήματος κορεσμού και παχυσαρκίας.

Ο ρόλος των διαλυτών φυτικών ινών στη διατήρηση της καλής εντερικής λειτουργίας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας ήταν το αντικείμενο του 5ου Συμποσίου Γενικής Ιατρικής, που έγινε στο Λουτράκι.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η Μεσογειακή Διατροφή

               Η Μεσογειακή Διατροφή.

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί την κατεξοχήν ελληνική δίαιτα και περιλαμβάνει αγνό ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας και κρασί. Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιεινές στον πλανήτη.

Τα άτομα που ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες του κλάδου πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής που την κάνουν τόσο υγιεινή είναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φαγητών όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα χόρτα, τα όσπρια, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών.



                             Η Μεσογειακή Διατροφή συνιστά: 


Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. 
Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια
Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση.
Αυγά, το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα).
Κατανάλωση ζάχαρης σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
"Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κλπ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
Φυσική δραστηριότητα (άθληση, κίνηση ή περπάτημα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.
Λογική κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρια με τα γεύματα).

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Συμβουλές αποτοξίνωσης

               Συμβουλές αποτοξίνωσης

Μετα το φαγοποτι των γιορτων ακολούθησε απλώς τις έξυπνες συμβουλές αποτοξίνωσης που δίνουμε, για να αποκτήσεις και πάλι τέλεια γραμμή, αλλά και ευεξία.
Για την απώλεια μερικων περιτων κιλων χρειάζεται να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη αποτοξίνωση, ακολουθώντας πάνω απ’ όλα μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, αρκετές πρωτεΐνες, ελάχιστα γλυκά και αλάτι και πολύ πολύ νερό.
Η αποτοξίνωση, η οποία βοηθά το σώμα να απελευθερωθεί από τα καθημερινά... δηλητήρια και τις τοξίνες, χαρίζει ζωντάνια αλλά και λαμπερό δέρμα. Εμείς θα σου δώσουμε απλές ιδέες, για να μπορέσεις να χάσεις μερικα περιτα κιλά, αλλά και για να απαλλάξεις τον οργανισμό σου από τις ανθυγιεινές τοξίνες και ελεύθερες ρίζες:

Ρόφημα λεμονιού

Θα το φτιάξεις με δύο κουταλιές σιρόπι καφέ ρυζιού και με δύο κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, τα οποία θα βάλεις σε ένα ποτήρι νερό. 

Με αυτό μπορείς να αντικαταστήσεις ένα ή και δύο από τα γεύματά σου κάθε μέρα, για περίπου μία ή δύο εβδομάδες.





 Φρουτα σαλατες

Με τις μπανάνες, τα γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τις φράουλες, μπορείς να φτιάξεις σαλάτες ιδανικές για αποτοξίνωση. 

Αντικατάστησε ένα ή δύο γεύματα την ημέρα με τέτοιου είδους σαλάτες, αλλά φρόντισε στο τρίτο γεύμα σου να παίρνεις πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. 
Ακολουθησε αυτη τη διαιτα για δυο βδομαδες.


Καρύδια

Αν για δεκαπέντε ημέρες αντικαταστήσεις ένα γεύμα σου με μια χούφτα γεμάτη καρύδια, 
θα έχεις καταφέρει να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με πολύτιμα λιπαρά οξέα (Ωμέγα 3, Ωμέγα 6 και μονοακόρεστα), 
θα έχεις προστατέψει τα κύτταρά σου από τις ελεύθερες ρίζες, θα έχεις ενισχύσει την υγεία του δέρματός σου και 

θα έχεις ωφελήσει έξτρα τη λειτουργία της καρδιάς σου.



 Το ρόδι

Ο χυμός ροδιού είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες C, A και E

έχει ελάχιστες θερμίδες και συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων. 

Πιες λοιπόν μερικά ποτηράκια την ημέρα και θα δεις αμέσως διαφορά.







Κρέας γαλοπούλας

Το πιο άπαχο κρέας είναι αυτό της γαλοπούλας, και ιδίως το στήθος, που είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και έχει ελάχιστο λίπος, οπότε είναι ιδανικό για τη δίαιτά σου. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη και ενισχύει την καλή διάθεση.


Αβοκάντο

Είναι το πιο θρεπτικό φρούτο στον κόσμο, και μάλιστα με λίγες θερμίδες. Στα συν του λοιπόν, περιέχει μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β3, κάλιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και σίδηρο. Δηλαδή πρόκειται για ένα σούπερ κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών, που σε βοηθάει να απαλλαγείς από τοξίνες και άλλα βλαβερά, ενώ παράλληλα είναι χορταστικό και μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως βραδινό.

Μαύρο ρύζι

Τι έφαγε ο Κινέζος;Μα τι άλλο; Μαύρο ρύζι. Γι’ αυτό διατηρείται fit και υγιής μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ένα γεύμα την ημέρα με μαύρο ρύζι θα σε βοηθήσει να δεις το δείκτη της ζυγαριάς σου να κατρακυλά, ενώ συγχρόνως θα ξέρεις ότι έχεις τραφεί απόλυτα υγιεινά προσφέροντας στον οργανισμό σου βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ίνες και πολύτιμα λιπαρά οξέα.


Τα μήλα

Οι ειδικοί, δηλαδή οι διαιτολόγοι, δέχονται τη θεωρία ότι ένα μήλο την ημέρα βοηθά στις δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς έχει την ιδιότητα να ενισχύει το μεταβολισμό. Αυτό οφείλεται στην πηκτίνη που περιέχει, ουσία που διευκολύνει το αδυνάτισμα. 
Όσον αφορά τώρα τις θερμίδες, ένα μήλο περιέχει 135 θερμίδες, και ένα ποτήρι χυμός μήλου 100 θερμίδες.

Κατανάλωσε άφοβα για...

...αποτοξίνωση: αγγούρι, κολοκύθι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, παντζάρια, αγριοράδικα.

...αντιγήρανση: πράσινο τσάι, βερίκοκο, βατόμουρο, ακτινίδιο, δαμάσκηνο, νεροκάρδαμο.

...καλύτερο σεξ: ντομάτα, σόγια, φύκια, κολοκυθόσπορο, μαύρη σοκολάτα.

...περισσότερη ενέργεια: σπανάκι, καρύδια, αμύγδαλα, μπανάνα, μέλι.

...ενίσχυση του εγκεφάλου: γαλοπούλα, κοτόπουλο, δημητριακά, αβγό, βρόμη, σουσάμι.

Συμβουλες για καλη γραμη σωματος.
Απόφυγε τη ζάχαρη. Αντικατάστησέ την με μέλι. Αν επιμένεις στη γεύση της, προτίμησε την ακατέργαστη.
Μην τρως τρόφιμα με βάση το αλεύρι, π.χ. μακαρόνια, λαζάνια.
Αλλα μονο με αλευρι ολικης αλεσεως.
Γαλακτοκομικά είναι απαραίτητο να καταναλώνεις, αλλά με χαμηλά λιπαρά.
Πες «όχι» στα γλυκά. Μπορείς να ικανοποιήσεις τη διάθεσή σου για μια γλυκιά απόλαυση με μια υπέροχη γεύση ζελέ.
Ψωμί δύο λεπτές φέτες την ημέρα, είναι υπεραρκετές.
Μην χρησιμοποιείς βούτυρο στη μαγειρική. Λίγο λάδι θα δώσει πολύ πιο υγιεινή νοστιμιά στα φαγητά σου.
Απαρνήσου τα αλλαντικά και τα παχιά κρέατα.

Υγιεινή διατροφή με Φρούτα και Λαχανικά

Υγιεινή διατροφή με Φρούτα και Λαχανικά

Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την προσθήκη λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. 

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, πράσινα φυλλώδη, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, ντομάτες και είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
 Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών είναι εξαιρετικά υγιεινή. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου 3 έως 5 μερίδες καθημερινά.
Τα φρούτα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, και ανόργανων ουσιών. Θα πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε περίπου 2 με 3 μερίδες φρούτων κάθε μέρα.

Η αισιοδοξία δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Η αισιοδοξία δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο όσων υποδηλώνουν πως έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν βλέπουμε το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο.

Πρακτικά, το νέο εύρημα σημαίνει πως «ο ίδιος άνθρωπος έχει διαφορετική ανοσοποιητική λειτουργία όταν αισθάνεται περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σέγκερστρομ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ.

Από το 2001 έως το 2005, η δρ Σέγκερστρομ και οι συνεργάτες της έπαιρναν συνεντεύξεις από 124 φοιτητές της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου, ρωτώντας τους πόσο αισιόδοξοι ένιωθαν για τις επιδόσεις τους στις επικείμενες εξετάσεις τους.

Επιπλέον, τους έκαναν έγχυση με μία ουσία (αντιγόνο) που προκαλούσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα εξογκωματάκι στο δέρμα τους. Όσο πιο μεγάλο ήταν το εξόγκωμα, τόσο πιο έντονη ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «Psychological Science», η ανοσοποιητική αντίδραση ήταν πολύ πιο ισχυρή κάθε φορά που ένας φοιτητής ή φοιτήτρια δήλωνε μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ αντιθέτως εξασθενούσε κάθε φορά που δήλωναν απαισιοδοξία.

Ο δρ Τζαίημς Μαντού, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Μέισον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι τα νέα ευρήματα αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για την δύναμη της αισιοδοξίας και της θετικής σκέψης.

«Αν και είναι πολύ δύσκολο να εξάγει κανείς συμπεράσματα από μία μεμονωμένη μελέτη, η παρούσα αποτελεί μία ακόμα ένδειξη για το ότι έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που σκεφτόμαστε», εξηγεί.

Και προσθέτει πως άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την αισιοδοξία με υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών, με καλή υγεία της καρδιάς και τελικά με την μακροζωία.
Πηγη.ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο Σταυρός, το κλειδί της μυστικής ανάστασης

Ο Χριστός και Θεός μας, αφού κρεμάσθηκε στον σταυρό, σταύρωσε επάνω σ’ αυτόν την αμαρτία του κόσμου, κι αφού γεύθηκε τον θάνατο, κατέβηκε στα κατώτατα του άδη. Όπως λοιπόν τότε ανεβαίνοντας από τον άδη επέστρεψε στο άχραντο σώμα του – από το οποίο δεν αποχωρίστηκε καθόλου - κι αμέσως αναστήθηκε και μετά ανήλθε στους ουρανούς με δόξα πολλή και δύναμη, έτσι ακριβώς και τώρα, όταν εμείς εξερχόμεθα από τον κόσμο και εισερχόμεθα με την εξομοίωση των παθημάτων του Κυρίου στον τάφο της μετανοίας και της ταπεινώσεως, αυτός ο ίδιος κατεβαίνει από τους ουρανούς, εισέρχεται στο σώμα μας σαν σε τάφο, ενώνεται με τις νεκρωμένες πνευματικά ψυχές μας και τις ανασταίνει. Έτσι παρέχει την δυνατότητα σ’ εκείνον που αναστήθηκε μαζί του να βλέπει την δόξα της μυστικής του αναστάσεως.
Άγιος Συμεών νέος Θεολόγος
                                                                     ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ